Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Huisartsen hebben met uiteenlopende zorgvragen te maken; van eenvoudig tot zeer complex. Daarom is het belangrijk dat zij toegang hebben tot de meest actuele kennis uit de wetenschap en praktijk om de klachten en problemen van patiënten te kunnen beantwoorden. ZonMw start het kennisprogramma huisartsgeneeskunde en publiceert naar verwachting de 1e subsidieoproep in december 2019.
Als paramedici regionaal organiseren? Ja, dat vinden we belangrijk tot heel belangrijk! Maar wie gaat dat betalen? En hoe gaat dat er in de praktijk uitzien? Welk probleem lossen we daar eigenlijk precies mee op? Hoe verhoudt regionaal organiseren zich tot bestaande kennisnetwerken? Welke rol spelen landelijke beroepsverenigingen eigenlijk in deze ontwikkelingen? En hoe betrekken we al onze collega’s hierbij? Dat zijn vragen waar ongeveer 60 paramedici op 27 juni over spraken in een tweede bijeenkomst over de ontwikkeling van het Paramedisch Platform Midden-Holland i.o.
De gemeente Oudewater wil actief aan de slag om ouderen langer thuis te laten wonen in goede kwaliteit van leven. Het beleid wordt gevormd met input vanuit drie invalshoeken: de beschikbare cijfers, de behoefte van de oudere inwoners zelf en de kennis van organisaties (formeel en informeel) die betrokken zijn bij zorg en welzijn voor ouderen. Alide de Leeuw, beleidsadviseur voor de gemeenten Oudewater en Woerden, vertelt hoe de gemeente dat heeft aangepakt.
Het verzorgingsgebied van Zorggroep Katwijk is met 60.000 inwoners formeel te groot voor een wijk, maar te klein voor een regio. Hoe gaat deze zorggroep dan om met de ontwikkelingen die op regionaal niveau worden gevraagd? We spraken met Jet Hueting, voorzitter van zowel de coöperatie van huisartsen als de stichting waarin de huisartsen, apothekers en diëtisten multidisciplinair samenwerken. “Ons uitgangspunt is behouden wat we al doen en aanvullen met de uitdagingen vanuit O&I. Wij hebben ervoor gekozen dat te doen door de functie van de drie coördinerend POH-s uit te breiden naar die van wijkcoördinator. Zij onderhouden mede het contact met het sociaal domein binnen de gemeente. Een mooie verdieping nu we de integrale ketenzorg al goed op poten hebben staan.”
De fysiotherapeuten in de regio Haarlemmermeer verenigen zich in FysioZorg Haarlemmermeer (FZH). Daardoor kunnen zij gezamenlijk een stevige gesprekspartner zijn in de multidisciplinaire ketenzorg, zoals ook de vraag was vanuit de Zorggroep Haarlemmermeer (Coöperatie Eerstelijn Haarlemmermeer). De aanloop naar de vorming van dit netwerk was niet zonder hobbels. Al vanaf 2017 wordt gesproken over de totstandkoming van dit samenwerkingsverband. Daan van Duin, procesbegeleider namens Reos, vertelt: “In zo’n proces is het heel belangrijk om op het juiste moment de vaart erin te houden en de juiste stappen te zetten. Door omstandigheden is dat tot nu toe telkens op het verkeerde moment stilgevallen.” Maar nu gaat de samenwerking er echt komen. Daan geeft een toelichting op hoe dit tot stand is gekomen en hoe het in de praktijk gaat werken.
Vanaf 1 juli 2020 hebben patiënten wettelijk het recht hun medisch dossier bij de huisarts elektronisch in te zien. Bij de invoering daarvan komt nogal wat kijken. Drie beroepsorganisaties (LHV, NHG en InEen) hebben daarom het programma OPEN opgezet om huisartsen hierbij te ondersteunen. Daarbij is gekozen voor een regionale aanpak: de ondersteuning en subsidie is beschikbaar voor samenwerkingsverbanden van huisartsen. Op die manier willen de beroepsverenigingen de individuele praktijken ontlasten, maar tegelijkertijd regionaal maatwerk kunnen bieden. Zo is de basismodule van OPEN verplicht, maar kan elk samenwerkingsverband er voor kiezen of zij aanvullende ondersteuningsmodules willen afnemen.
Uit de Leidse wijk Stevenshof belanden bovengemiddeld veel mensen met hart- en vaatziekten in het ziekenhuis. Aanleiding voor het programma Gezonde zorg, Gezonde regio om met het project Stevit te kijken hoe dat kan worden voorkomen. Stevit sluit hiermee goed aan op het programma Stevenshof Vitaal. Er is een innovatief traject gestart, waarbij met behulp van een app de mensen uit de risicogroep individueel en in groepsverband aan hun leefstijl kunnen werken. Voordat het zover is, worden patiënten betrokken om te ontdekken wat hun behoefte is en hoe de app en de activiteiten daarbij kunnen aansluiten. Reos-adviseur Martine Jongboer geeft een toelichting.
Bewoners en organisaties samen aan de slag voor een sociale en gezonde wijk. Dat is het programma Stevenshof Vitaal! in een notendop. De initiatiefnemers – de wijkvereniging, zorg- en welzijnsorganisaties, Zorg en Zekerheid en de gemeente Leiden – hebben met elkaar afgesproken dat ze zich de komende drie jaar met een speciaal programma intensief inzetten voor een gezonder, vitaler en socialer Stevenshof. Het is de bedoeling om in de wijk een serieuze beweging op gang te brengen die ook na afloop van deze periode wordt voortgezet door de bewoners en organisaties. Bewoners en professionals willen dat het programma aansluit op thema's zoals gezond(ere) voeding, meer bewegen, meedoen in de wijk en voor elkaar zorgen. Met als doel een leefomgeving te realiseren waarin iedereen – van jong tot oud – prettig kan wonen, werken en verblijven.
Ingesleten patronen in welzijn en zorg doorbreek je alleen met wijkbewoners, professionals en financiers sámen. Dat betekent: wijkbewoners vanaf het begin betrekken om de problemen die in hun wijk veel voorkomen te benoemen en gewenste ambitie te bepalen. Om daarna als bewoners en professionals samen in de wijk aan de slag te gaan. Dat is soms onbekend terrein en kan ongemakkelijk voelen, maar het levert veel positieve energie op!
José Temmink werkt sinds 1984 als ergotherapeut en heeft een eigen praktijk. Ze werkt grotendeels in de ouderenzorg, waarvan al meer dan 20 jaar in de eerstelijn in de regio Gouda. José is lid van de werkgroep die de ontwikkeling van het Paramedisch Platform Midden-Holland voorbereidt. We bellen haar om te vragen waarom dit belangrijk is.