Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Het Alphens Keten Overleg (AKO), met daarin diverse zorg- en welzijnsorganisaties, heeft het gedachtegoed positieve gezondheid omarmd. Vorig jaar organiseerden zij samen met de gemeente Alphen aan den Rijn en Reos een succesvolle bijeenkomst met Machteld Huber als keynote spreker. Nu wil AKO alle zorgprofessionals in de gemeente kennis laten maken met positieve gezondheid door een krachtige combinatie van wijkbijeenkomsten en nascholing. Reos adviseur Marieke van Schie van Reos adviseert als onafhankelijke projectleidering over de aanpak van dit project.
Minister Hugo de Jonge (VWS) komt voor de zomer met een landelijk actieprogramma “Kansrijke Start”, dat ervoor moet zorgen dat kinderen een goede start kunnen maken. De bewindsman maakte dat bekend tijdens een werkbezoek aan het ProNova-college in Schiedam. Het programma richt zich onder andere op het verbeteren van de samenwerking tussen wijkteams, kraamzorg, de verloskundige zorg en de jeugdgezondheidszorg. Reos adviseert bij samenwerking tussen zorgpartners en het sociaal domein.
Positieve Gezondheid is in opmars en krijgt steeds meer praktische uitwerkingen. Zorgverzekeraars en gemeenten zien wat de nieuwe manier van denken over gezondheid losmaakt. Het concept van arts en onderzoeker Machteld Huber zet het denken en doen in de zorg in beweging. Heb je er als zorgverlener ook iets aan? Kun je er zelf mee beginnen? Hoe dan? En wat levert dat op?
Genieten en lekker in je vel zitten is net zo belangrijk als medisch gezond zijn. Welzijn op recept is een concrete uitwerking van Positieve Gezondheid. Reos adviseert huisartsen en gemeenten bij de opstart en de implementatie van Welzijn op recept. Huisartsen verwijzen door naar de welzijnscoach, die met de persoon zoekt naar een zinvolle invulling van het dagelijkse leven. Een voorbeeld is het project Fietsmaatjes van voormalig huisarts Ben Crul in Leiden-Noord.
Hoe gaat het eigenlijk met uw positieve gezondheid? Het institute for Positive Health ontwikkelde een digitale test.
In de vogelbuurt in Alphen aan den Rijn trok de wijkverpleging bij de gemeente aan de bel. In die wijk is de anonimiteit groot en mist het ons-kent-ons meer dan in andere wijken, en dat zorgt voor eenzaamheid. Gebiedsadviseur Inge van Oostende voerde gesprekken met de ouderen in de wijk om hun gemis te achterhalen. Zij gebruikte het ‘spinnenweb’ met de zes dimensies van Positieve Gezondheid als tool. Reos deelt deze best practice graag met u.
Op verzoek van de koepelorganisatie eerstelijnszorg Meerkracht in Haarlemmermeer, hebben Piet Overduin en Neline van Toor van Reos meegewerkt aan hun scholingsdag. Naast de kerndisciplines waren ook uitgenodigd: wijkverpleegkundigen, diëtisten en sociaal makelaars. De verbindende factor is het holistische thema ‘Positieve Gezondheid’.
In Alphen aan den Rijn is een grote hoeveelheid aan zorgverleners en al even zoveel professionals uit het sociaal domein. Reos organiseerde in opdracht van de gemeente en diverse zorgorganisaties (AKO) een Net-Werken event. Het bleek een groot succes gezien de grote opkomst en het vele aantal netwerkmomenten. Een ‘levende sociale kaart’ is gemaakt.
Ook in 2018 kunnen mensen uit Leiden en omgeving met diabetes meewandelen met de Nationale Diabetes Challenge Leiden in beweging! (NDC). Cobi Rijsdam organiseert deze challenge voor het 3e jaar.
Kennisinstituut Pharos schat dat ruim een kwart van de inwoners van Nederland beperkte tot zeer beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. Zij vinden het lastig om informatie over hun gezondheid te vinden, te begrijpen en te beoordelen. Daardoor hebben ze gemiddeld een slechtere gezondheid en minder goede ervaringen met de zorg. Ook maken ze meer zorgkosten. Het is dus belangrijk dat er aandacht is voor deze vaardigheden. Het draagt bij aan verkleining van de gezondheidsverschillen.