Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
De Psychiatrische Eerste Hulp (PEH) voor mensen met verward gedrag en een acute hulpvraag heeft haar deuren ook voor het zuidelijk deel van regio Hollands-Midden geopend. Deze mensen belanden niet langer op het politiebureau, maar worden op de PEH opgevangen, onderzocht en zo nodig verwezen.
Consulten worden steeds meer gecombineerd met zorg via internet. Huisartsen en praktijkondersteuners GGZ van de Huisartsen Coöperatie Amstelland (HCA) kunnen aan de slag met de implementatie van blended care in de huisartsenpraktijken. Daar ging een zorgvuldig voortraject aan vooraf. Wat zijn de belangrijke factoren om bij stil te staan alvorens het invoeren van e-health in de huisartsenpraktijken? Reos begeleidde de werkgroep GGZ van de HCA vanaf de start. Welke wegen zijn bewandeld? Wat zijn de belangrijkste lessons learned en wat zijn de succesfactoren?
POH GGZ Liselotte Goddijn heeft een intakestop van twee maanden, daarna kunnen nieuwe mensen met psychische klachten weer bij haar terecht. Dat is opmerkelijk, want beschikbaarheid staat bij de huisartsenvoorziening hoog in het vaandel. Wat is er aan de hand? Overbruggingszorg vanwege de lange wachttijden voor het verwijzen naar generalistische basis GGZ (GBGGZ) en specialistische GGZ (SGGZ) en veel aanmeldingen in de huisartsenpraktijk zorgen voor overvolle agenda’s bij de POH GGZ in de regio Zuid-Holland Noord.
Maria van den Muijsenbergh is met ingang van 1 augustus 2017 benoemd tot bijzonder hoogleraar Gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integrale eerstelijnszorg aan het Radboudumc. Ze zal voor een dag per week werkzaam zijn binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde in het Radboudumc. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen.
Wij zoeken een enthousiaste en gedreven stagiair voor het secretariaat die graag van ons wil leren maar die ook zijn/haar kennis en kunde met ons wil delen. Minimaal voor 16 uur per week.
Op 4 juli is het Regionaal Platform Logopedie (RPL) officieel opgericht bij de notaris. Met dit platform vormen logopedisten uit Zuid-Holland Noord, Amstelland en Haarlemmermeer een goede gesprekspartner voor andere partijen. Door de krachtenbundeling kunnen zij zich hard maken voor goede multidisciplinaire zorg. Reos adviseur Marieke van Schie is betrokken geweest bij het initiëren van een platform voor logopedisten.
In totaal is komend jaar 75 miljoen euro beschikbaar voor het verplaatsen van zorg van het ziekenhuis naar de eerstelijnszorg. Tot aan 2017 werden budgettaire kaders achteraf aangepast voor substitutie. Om een impuls te geven aan substitutie is nu afgesproken vooraf budgettaire ruimte te maken. Reos adviseert diverse zorgpartijen bij de verschuiving van zorg.
Om goede geestelijke gezondheidszorg te verlenen aan de patiënt is goede samenwerking tussen zorgverleners essentieel. GGZ partijen en eerstelijnszorg, waaronder huisartspraktijken, slaan de handen ineen. Op 27 juni tekenden directeur zorg Annet Spijker van PsyQ, onderdeel van Parnassia Groep, Henrie Henselmans van GGZ Rivierduinen, Liesbeth van Londen van Transparant en Ferdinand Oppenhuizen van multidisciplinaire eerstelijnsorganisatie Knooppunt Ketenzorg hiertoe een samenwerkingsovereenkomst.
"Werken volgens richtlijnen en persoonsgerichte zorg bieden, sluiten elkaar niet uit. Ze kunnen elkaar juist versterken, als de huisarts in het gesprek met de patiënt zijn kennis uit de richtlijnen gebruikt om tot gedeelde besluitvorming te komen", dit zegt Jako Burgers, bijzonder hoogleraar ‘Promoting Personalised Care in Clinical Practice Guidelines’ aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de Universiteit Maastricht.
Snapt u het nog? 'Eigen regie, zelfmanagement, aansluiten bij wensen en behoeften, vraag gestuurd werken, persoonsgerichte zorg, autonomie respecteren, activering, preventie, participatie, actief burgerschap, zelfredzaamheid, kantelen, zelfzorg, eigen verantwoordelijkheid, mondigheid, samen beslissen, niet betuttelen, ontzorgen.' Gaat het allemaal over hetzelfde of gaat het over verschillende visies en andere methoden?