Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Zwangere vrouwen in Leiden, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest en Teylingen kunnen zich aanmelden voor een wekelijkse e-mail met zorginhoudelijke informatie over hun zwangerschapsweek. Ook zijn een viertal voorlichtingsbijeenkomsten voor zwangere vrouwen ontwikkeld. Samen met de werkgroep voorlichting van het samenwerkingsverband Geboortezorg Leiden e.o. hebben Reos adviseurs, Annemarie van der Stee en Neline van Toor, de laatste maanden het proces versneld en teksten gereviseerd om de brede uitrol dit jaar te stimuleren.
De gemeente is een belangrijke samenwerkingspartner voor zorgprofessionals bij vermoedens van eenzaamheid of armoede. Agnes Gielen, coördinator Lokaal Loket Hillegom vertelt waar zorgprofessionals naar toe kunnen verwijzen.
Zorgaanbieders uit de Leidse regio gaan nauw samenwerken om patiënten met hartfalen nog beter te helpen. Vertegenwoordigers van huisartsen en cardiologen uit Zuid-Holland-Noord en verzekeraar Zorg en Zekerheid hebben als eerste in Nederland concrete afspraken gemaakt om een nieuwe vorm van hartfalenzorg mogelijk te maken.
In landen waar de structuur van de eerstelijn sterker is en wanneer huisartsen bredere taakprofielen hebben, zoals in Nederland, ervaren patiënten een betere kwaliteit van zorg. Huisartsen hebben bredere taakprofielen wanneer zij meer samenwerken met andere eerstelijnsaanbieders, een meer maatschappelijk gerichte visie hebben, meer medische instrumenten tot hun beschikking hebben, en wanneer zorg buiten kantooruren aan hun patiënten alleen binnen de eerstelijn wordt geboden. Dit blijkt uit het proefschrift van Willemijn Schäfer. Het onderzoek is gericht op een evaluatie van de eerstelijn bekeken vanuit huisartsen en hun patiënten in 34 landen.
Directeur-bestuurder Marie-Fleur Lobry ondertekende op 17 november een plegde van het nationale preventie programma ‘Alles is Gezondheid’ tijdens de Preventieconferentie in Leiden. Met de ondertekening belooft Reos zich in te zetten om zorg en preventie te verbeteren. Dit doen wij met een krachtige combinatie van advies en begeleiding aan onder andere eerstelijnszorg en gemeenten. Benieuwd naar de inhoud van de pledge?
Marieke van Schie (coördinator Achterstandsfonds) bezocht samen met huisarts Maartje Offerhaus het symposium; ‘Maak het verschil. Diversiteit in de huisartsenpraktijk’. Dit symposium was georganiseerd door de NHG, Pharos en het landelijke achterstandsfonds. Tijdens de bijeenkomst is het boek “Zorg voor laaggeletterden, migranten en sociaal kwetsbaren in de huisartsenpraktijk” gepresenteerd.
Marleen Hartevelt is vanaf september een nieuw gezicht bij Reos. Zij is zelfstandig adviseur en zal de komende tijd de pilotgroep ouderen van Gezonde zorg, Gezonde regio begeleiden. Ook begeleidt zij de werkgroep ouderenzorg van Knooppunt Ketenzorg bij het ontwikkelen en actualiseren van ketenzorgprogramma Complexe Ouderenzorg.
Hoe zorg je ervoor dat iemand met angst of stemmingsklachten op het juiste moment de juiste zorg en de juiste informatie krijgt? Vaak zijn bij één patiënt meerdere zorgverleners betrokken. De patiënt profiteert van goede samenwerking tussen zorgverleners die elkaars werkwijze kennen. Op 25 augustus organiseerde de projectgroep GGZ van Alphen op één lijn samen met Reos de bijeenkomst ‘Moeilijke zaken makkelijk maken’.
Meer dan 2 miljoen Nederlanders leven met chronische pijn. Dat heeft niet alleen grote invloed op het dagelijks leven, relaties en werk van pijnpatiënten, maar is ook een maatschappelijke kostenpost van formaat: zo’n 20 miljard euro per jaar. Vorige week was er ruim aandacht voor in de Week van de Pijn. Zorgprofessionals weten vaak niet dat oefentherapeuten die werken met het Protocol Chronische Pijn hèt verschil kunnen maken. Oefentherapeute Ada van Schaik en oud-patiënte Dwinny Smit vertellen hoe.
In Nieuw-Vennep en Hoofddorp doen professionals ervaring op met een nieuwe werkwijze om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. In een gestructureerd periodiek overleg (GPO) komen signalen van een niet-pluisgevoel bij ouderen in de wijk samen. Voor een van deelnemers aan het overleg, wijkverpleegkundige Ilja van Dam, is het een goed instrument om haar rol in de wijk met verve op te pakken.