Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Brancheorganisatie Zorg (BoZ) heeft een consultatiedocument voor een revisie van de Zorgbrede Governancecode openbaar gemaakt. De nieuwe Code zal de huidige Zorgbrede Governancecode van 2010 gaan vervangen.
De pilotgroep Ouderen van Gezonde Zorg, Gezonde regio ziet het als een uitdaging om het medicijngebruik onder oudere patiënten van 70 jaar en ouder met multi-morbiditeit te beoordelen en zo mogelijk geneesmiddelen op verantwoorde wijze te stoppen (“deprescribing”). De laatste jaren komen we steeds meer tot het inzicht dat kwaliteit van leven centraal moet staan bij ouderen en niet het behalen van streefwaarden zoals in richtlijnen wordt geadviseerd.
Jeanne van Kleef is een gezellige vrouw van 72 jaar. Zij staat vol in het leven ondanks haar Diabetes Mellitus II. Zij vertelt over haar pogingen om af te vallen en haar besluit om nu door te pakken. Elly Winkler, praktijkverpleegkundige bij huisartsenpraktijk de Florijn ondersteunt haar bij haar zelfmanagement.
Als een vrouw rouwt om haar overleden partner en zich steeds meer terugtrekt uit sociale activiteiten, moet een buurtbewoner dan wat doen? Hoe lang kan een zorgverlener afwachten? En als zij herstellende is van de gevolgen van een licht CVA? Hoe versterk je eigen regie van de cliënt? Aan de hand van de (fictieve) casus Corrie Schottenweg vertelden een breed palet aan zorgverleners en vrijwilligers over hun aanpak op de bijeenkomst Synergie op eigen regie in Zuid-Holland Noord.
Vandaag is de Taskforce Rookvrije Start gelanceerd in aanwezigheid van staatssecretaris Van Rijn (VWS). De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met rokende (aanstaande) ouders. Het gaat om kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches. Zij willen met elkaar bereiken dat kinderen een rookvrije start krijgen door gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding van aanstaande ouders en hun naasten. De eerste concrete actie van de Taskforce is een zogenaamde wachtkamerfilm.
Staatssecretaris Martin van Rijn bezocht maandag 20 juni de proeftuin Gezonde zorg, Gezonde regio bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Deze innovatieve werkwijze is gericht op zorg-op-maat voor de individuele patiënt. Reos adviseur Hanneke Zandbergen is projectleider van de proeftuin. Communicatieadviseur Marloes Drost coördineert de communicatie voor Gezonde zorg, Gezonde regio.
De geboortezorg is sterk in beweging. We hebben een uniek systeem met eerstelijns verloskundigen die ook thuisbevallingen begeleiden. Tien jaar geleden bleek Nederland een relatief hogere babysterfte te hebben dan de ons omringende landen. De maatregelen die zijn genomen werpen hun vruchten af; de perinatale sterfte is de laatste jaren aan het dalen, ook in de grote steden waar deze van oudsher hoger is. De komende jaren zal de ondersteuning van geboortezorg in het teken staan van een doorgaande samenwerking tussen ketenpartners in de geboortezorg op zorginhoud en werkafspraken.
Twee nieuwe locaties zijn gestart met de uitrol van het project ouderenzorg in Haarlemmermeer. Dit zijn de praktijken Rohling, Smaal en Ouwendijk in Nieuw-Vennep en het Medisch Centrum in Zwanenburg. Na de succesvolle pilot ouderenzorg die Reos in Haarlemmermeer in 2015 afrondde, introduceren deze samenwerkende praktijken nu ook de werkwijze van het Gestructureerd Periodiek Overleg (GPO).
Op 14 september is de Dag van de Eerstelijn, georganiseerd door Dokh. Het thema van de dag is ‘zorg op de goede plek’. DOKh pakt het thema breed op en wil dat in meer dan 20 workshops op vele manieren laten zien. Reos beveelt deze dag van harte aan en is inhoudelijk betrokken bij de organisatie voor de Dag van de Eerstelijn volgend jaar.
Huisartsen hebben de afgelopen jaren meer patiënten met psychische klachten behandeld. Tegelijk daalde het aantal patiënten in de gespecialiseerde ggz. Het is nog niet duidelijk of dit betekent of er sprake is van een daadwerkelijke verschuiving van patiënten naar de huisarts, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit in haar marktscan over de ggz. De NZa doet nader onderzoek naar de patiëntenstromen in de ggz.