Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Eén derde van de ouderen die in Nederland thuiszorg krijgt is ondervoed. Onderzoek uit Gouda wijst uit dat 12,5% van de jeugd ondergewicht heeft, net zoveel als dat jongeren daar overgewicht hebben. De Goudse partijen willen samenwerken om ondervoeding bij ouderen en jeugd tegen te gaan.
Velen gingen u voor. Zij hebben het E-book Next step in Positieve Gezondheid al gedownload. Wat is Positieve Gezondheid nu eigenlijk en wat kun je ermee? Het E-book kwam tot stand na een bijeenkomst in juni met geselecteerde deelnemers uit de regio. Veel professionals hebben ons al laten weten dat zij actief aan de slag willen met Positieve Gezondheid!
De zorg voor kwetsbare ouderen verbetert door Gestructureerd Periodiek Overleg. De aanpak voorkomt dubbeltaken van professionals en ziekenhuisopnamen. De oudere krijgt zorg waarbij meer aandacht is voor zijn of haar kwaliteit van leven. Door betere samenwerking kunnen er sneller indicaties worden aangevraagd. Reos helpt met het opzetten van zo’n overleg gefinancierd door de zorgverzekeraar en de gemeente.
Chronische ziekten zijn complex en de oplossing is niet eenvoudig. Initiatiefnemers van de innovatieve proeftuin Gezonde zorg, Gezonde regio sloegen de handen ineen. Inmiddels is er veel bereikt. Wat maakt dat innovatie werkt? En wat zijn de valkuilen? Programmaleiders Hanneke Zandbergen van Reos en Eric Hiddink van Health Base blikken terug en delen hun inzichten.
Reos houdt regelmatig informatieve bijeenkomsten over samenwerking en verandervraagstukken. In deze bijeenkomsten doet u kennis op en ontmoet u andere professionals. Wij hebben uw toestemming nodig om u uitnodigingen te sturen.
Hoe ziet Leiden eruit in 2040? Hoe wonen, werken en leven mensen er over pakweg 22 jaar? Vijftig stadmakers hebben nagedacht over de toekomst van hun stad. Jan Piest, huisarts en Reos adviseur Judith Ruijs waren uitgenodigd om mee te denken vanuit zorgperspectief. Anderen kwamen uit maatschappelijke, culturele, wetenschappelijke, ondernemende of ambtelijke hoek. Zij vertegenwoordigen een brede groep Leidenaren.
Martine Jongboer is gestart bij Reos als zelfstandig adviseur. Zij heeft ruime ervaring in de zorgsector en met het ontwikkelen en implementeren van nieuwe werkwijzen. Ook heeft zij gewerkt met de uitrol van LEAN processen. Martine: “Energie krijg ik van verandering en vernieuwing, ik ben dan ook nieuwsgierig van aard.”
Adviseur Ellen Binnema verlaat de organisatie van Reos. Zij heeft de afgelopen jaren een inhoudelijke bijdrage geleverd op gebied van het stimuleren van de eigen regie van de patiënt, patiëntenparticipatie, de O&I financiering en de beweging naar wijksamenwerkingsverbanden.
In Nederland belandt gemiddeld elke vijf minuten (!) een oudere op de spoedeisende hulp vanwege een val. Valpreventie is daarom enorm belangrijk en veel zorgverleners zetten daarop in. Mirjam Pijnappels, professor in Mobility in Ageing Amsterdam UMC houdt een pleidooi voor minder focus op vallen. De aandacht moet juist meer gericht zijn op bewegen. “De kwaliteit van bewegen is het belangrijkst. Beter bewegen leidt tot minder vallen en langer behoud van zelfstandigheid.”.
In Nederland belandt elke 5 minuten een oudere van 65 jaar of ouder na een val op een spoedeisende hulp van een ziekenhuis. De totale zorgkosten als gevolg van valincidenten bij ouderen bedragen jaarlijks ruim 14 miljoen euro. Daar blijft het niet bij, want veel ouderen ervaren na een val vermindering van hun zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Reden genoeg voor de gemeente Amstelveen en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid om de handen ineen te slaan.