
Financier:
CZ
Samenwerkingspartner:
Wijksamenwerkingsverband Schilderswijk/ Transvaal
Laatst bijgewerkt:
juni 2025
In Transvaal is samenwerking tussen medisch en sociaal domein hard nodig. Bewoners van verschillende leeftijden (de wijk kent zowel veel ouderen als jongeren) kampen vaak met een opeenstapeling van sociale en medische problemen. Ook de groep arbeidsmigranten is in deze wijk heel groot wat voor de nodige uitdagingen zorgt. Daarnaast heeft de gemeente Transvaal aangewezen als ‘investeringsgebied’, wat betekent dat er extra aandacht nodig is voor deze wijk op verschillende thema’s, waaronder zorg en welzijn.
Reos heeft daarom samen met Hadoks, WeZijnTransvaal, de GGD en HWW het initiatief genomen om in Transvaal de samenwerking tussen zorg en sociaal domein een impuls te geven. Vanuit dit multidisciplinaire netwerk versterken we samenwerking tussen domeinen en professionals, volgens de Visie eerstelijnszorg 2030. We bepalen belangrijke thema’s en pakken deze samen op, met als doel: gezonde bewoners.
Wat is onze opdracht?
Reos jaagt samen met de genoemde partners de opstart van een wijksamenwerkingsverband aan en haalt op wat er speelt bij de professionals en inwoners. Vanuit deze thema’s ontstaan projecten, waarin Reos ook aanjager is op vraag van het wijksamenwerkingsverband. Ook zorgen wij dat de juiste partijen om tafel zitten en benadrukken het belang van gelijkwaardige samenwerking met bewoners.
Wat levert het project op?
Er ontstaat een goed functionerend Wijksamenwerkingsverband waarbij professionals vanuit zowel de zorg als het sociaal domein zich goed vertegenwoordigd voelen. Er zijn projectgroepen actief die met relevante thema’s aan de slag gaan. Hierbij zijn bewoners zo mogelijk vertegenwoordigd.
Tijdlijn
Welke stappen zijn er gezet?
Q1 2025
Organisatie eerste netwerkbijeenkomst in Transvaal, door Reos, Hadoks, WeZijnTransvaal, GGD, en HWW wijkverpleging. Hierbij waren ca. 40 professionals aanwezig. Besloten is aan de slag te gaan met de thema’s: ouderen, jeugd, leefstijl en preventie en mentale gezondheid. Hiervoor zijn projectleiders aangesteld.
Januari 2025
Oprichting van regiegroep Transvaal (voorzitter Hadoks). De regiegroep stelt een jaarplan vast en coördineert de themagroepen. De regiegroep signaleert nieuwe ontwikkelingen in de wijk en is gesprekspartner voor bijvoorbeeld de gemeente.
Maart 2025
- Eerste bijeenkomst Regiegroep Transvaal. Voorbereiding door Hadoks en Reos.
- Start themagroepen. Reos is projectleider van de themagroep ‘jeugd’. De themagroep formuleert doelstellingen. De uitkomsten worden teruggekoppeld aan de regiegroep.
Mei 2025
Verder concretiseren van doelstelling van de werkgroep jeugd: elkaar beter leren kennen en aan de slag met de thema’s. Na de zomer een netwerkbijeenkomst.
Wat zijn de vervolgstappen?
Doorlopend
Volgen van ontwikkelingen in de wijk, deze terugkoppelen aan de regiegroep. Verbinden van initiatieven en professionals.
Q2 en Q3 2025
Organiseren netwerkbijeenkomst jeugd met als doel: verbinding tussen professionals, afspraken maken over samenwerking, kiezen van thema waarmee gestart wordt.
Q3 2025
- Start met (nader te bepalen) (sub)thema jeugd, met community-up aanpak. Keuze uit: vaccinatie, social media en armoede, leefstijl en voeding, onderwijs en taal, mentale gezondheid.
- Vervolg regiegroep Transvaal (WSV), formuleren doelen voor 2026 en formuleren opdracht Reos.
Q1 2026
Terugkoppeling stand van zaken aan themagroep jeugd, zo mogelijk opstarten volgend thema.