Inwonersbetrokkenheid noodzakelijk voor vergroten eigen vitaliteit en een zorgzame samenleving

Reos zet in op het realiseren van inwonersbetrokkenheid. Zo creëren we zorgzame (vitale) wijken, met toekomstbestendige zorg en ondersteuning.

Inwonersbetrokkenheid betekent voor ons dat we vanaf de start van een project bewoners betrekken en activeren, samen met de eerstelijnszorg en wijkpartners. Het doel? Verbeteren van welzijn, gezondheid en leefbaarheid van en voor mensen in de buurten en wijken van ons werkgebied. 

We betrekken inwoners bij vraagstukken om verschillende redenen. Zo worden vraagstukken op het gebied van gezondheid steeds complexer. Een brede blik op gezondheid en vitaliteit van mensen is nodig. Mensen moeten samenkomen om samenwerking te verkennen, vorm te geven en deze te versterken over domeinen heen. 

De mensen om wie het gaat

We zien dat bij initiatieven die gaan over de transitie van zorg meestal alleen zorgpartners en professionals aan tafel zitten. Hierbij missen we de mensen om wie het uiteindelijk gaat; patiënten of inwoners. En dat terwijl juist de leefomgeving én belevingswereld van mensen (steeds meer) centraal staat, ook in landelijke en regionale plannen en akkoorden, zoals IZA, GALA en regioplannen.

Inzet van ervaring en expertise van inwoners is bijvoorbeeld van belang bij maatschappelijke vraagstukken als tegengaan van eenzaamheid, armoede, (huiselijk) geweld/agressie en het verhogen van mentale gezondheid, vitaliteit, werken aan een gezonde leefomgeving, gezond en vitaal oud(er) worden. 

Community-up

Onze aanpak om bewoners te betrekken en activeren noemen we community-up. Dat betekent dat we met elkaar werken vanaf de start, aan houding, gedrag en co-creatie. Dit doen we met inzet van expertises als Participatief Actieonderzoek, Positieve Gezondheid en Deep Democracy. We geven deze samenwerkingen via een procesbegeleidende en aanjagende rol vorm.

Wat dat concreet betekent?

We bieden ondersteuning en advies bij het opzetten van samenwerkingsverbanden /wijknetwerken aan zorgverleners/wijkpartners en inwoners. Ook organiseren we netwerkbijeenkomsten, trainingen en andere activiteiten die bijdragen aan het versterken van de relatie tussen inwoners en zorgverleners/wijkpartners. Tenslotte ontwikkelen we nieuwe initiatieven en projecten vanuit cocreatie en samenwerking tussen zorgverleners/wijkpartners en inwoners.

Lees er meer over in ons online portfolio: