Samen Sterk voor het Haagse Kind
19 dec. 2024 | NieuwsWat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
Wat een inzicht en inspiratie tijdens Samen Sterk voor het Haagse Kind! Tientallen jeugd-, huis- en kinderartsen lieten zich bijscholen over het opgroeiende kind, leefstijl en sociale invloeden.
De toename van mentale gezondheidsklachten onder jongeren is verontrustend. Ze moeten veel uitdagingen het hoofd bieden, in een periode waarin hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Dit biedt echter ook kansen, vertelde hoogleraar Eveline Crone op 25 november tijdens het tiende Leeratelier Positieve Gezondheid. “Jongeren willen helpen en ergens aan bijdragen. Dan moeten we hen wel betrekken bij oplossingen en zelf actie laten ondernemen.”
Een volle zaal betrokken professionals, bestuurders, beleidsmakers en bewoners blikten terug én vooruit tijdens het symposium van Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘Gelijke kansen op gezondheid: lessen & inspiratie uit Den Haag.’ Aanleding is het 5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie en afronding van de Preventiecoalitie. Reos draagt bij aan richting en organisatie van deze brede beweging in Den Haag.
Zijn gezondheidsverschillen rechtvaardig? Laaggeschoolden met een zwaar beroep kunnen vaak maar kort van hun pensioen genieten. En met een hoge opleiding en een goed inkomen leef je langer. Ik vraag me af wat Darwin daarvan gevonden zou hebben. Is dat een soort maatschappelijke ‘survival of the fittest’? Wie het beste overleeft in de participatiejungle versterkt de menselijke genenpool. Zo gedacht, zijn gezondheidsverschillen ‘natuurlijk’ en onvermijdelijk. En dan heeft het weinig zin om die ongelijkheid aan te pakken. Toch?
De zorgverleners van huisartsenpraktijk Damzicht in Schiedam hadden vaak communicatieproblemen met patiënten. ‘Dat hoort erbij in een achterstandswijk’, zeiden ze tegen elkaar. In een project van twee jaar ontdekten ze hoe de beperkte gezondheidsvaardigheden beter konden herkennen en hanteren. Hun reis naar betere communicatie met deze patiënten levert mooie inzichten op voor andere zorgpraktijken. Reos zet deze voor u op een rij.
De gemeente Uithoorn en Stichting Samenwerking Eerstelijns Zorg Uithoorn bundelden de krachten in een gezamenlijke aanpak van gezondheidsvraagstukken. Reos mocht als onafhankelijk voorzitter de gesprekken begeleiden. Consultancy.nl tekende de werkwijze en de vruchten op van deze zorgsamenwerking.
Goede lokale samenwerking tussen zorg, welzijn en het sociaal domein is belangrijk. Maar hoe organiseert u deze samenwerking? En waar begint u? Reos adviseert met het programma ‘Zorg, welzijn en preventie in de wijk’. Onze inzet in 2018 is erop gericht dat het medisch domein en het sociaal domein goede samenwerkingsafspraken maken die de gezondheid en welzijn van inwoners verbeteren. Meerdere initiatieven gaan van start of worden gecontinueerd.
De landelijke ontwikkeling naar integrale geboortezorg zet zich in 2018 door. Het programma Integrale Geboortezorg heeft als doel een verdere regionale ontwikkeling van integrale geboortezorg, met de zorgstandaard als belangrijke leidraad. Alle verloskundige samenwerkingsverbanden zijn verplicht een plan van aanpak op te stellen voor de implementatie van de zorgstandaard.
Regionaal goed afgestemde GGZ vergt moed, tijd, geduld en aandacht. De wil om samen te werken is er. En hier en daar worden goede stapjes vooruit gezet. Terwijl de brug nog wordt gebouwd, loopt men er al overheen en… constateert men dat de systeemwereld nog niet aansluit. Wat nu? Reos adviseert aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg over samenwerking in de GGZ-keten.
Het aantal mensen met één of meer chronische aandoeningen neemt snel toe. Dat legt een grote druk op het zorgsysteem. De zorg voor mensen met een chronische aandoening moet anders en slimmer worden georganiseerd. Reos adviseert over goede, doelmatige zorg aan mensen met een chronische aandoening.
Het aantal thuiswonende ouderen neemt de komende jaren verder toe. Dat geldt ook voor ouderen met een complexe problematiek. Echter, de zorg en ondersteuning voor ouderen is daar nog onvoldoende op ingericht. Met het programma ‘Gezond en waardig ouder worden’ adviseert Reos verschillende disciplines in zorg en welzijn bij het maken van werkafspraken.
De druk op de eerste lijn is flink toegenomen de afgelopen jaren. Eén van de oplossingen om die druk op te vangen is de eerste lijn beter te organiseren. Op praktijk-, wijk- en regioniveau. Reos adviseert over hoe u in een snel veranderende omgeving uw organisatie mee kan laten groeien.
Op 14 december organiseerden Zorg en Zekerheid en Reos een informatieve bijeenkomst voor bestuurders van eerstelijnssamenwerkingsverbanden over ‘O&I’: een nieuw systeem van financieren van de organisatie en infrastructuur van eerstelijnszorg. De zorginkoop voor 2019 (dus in het najaar van 2018) zal gebruikmaken van deze nieuwe bekostigingssystematiek.